Nordisk Russisk Musikforening er stolt af at kunne præsentere kultur- og rejseleder, Ridder af Dannebrog og desuden som den første dansker belønnet med den lettiske TreStjerneOrden, ukuelige Rikke Helms.

Vekslende med filmklip og udvalgt musik af Tjajkovskij, Rachmaninov, Sibelius og Shostakovitj vil hun berette om mangt og meget fra sin tid lige midt i krydsfeltet mellem dansk og russisk kultur, bl.a. om russiske kulturpersonligheder som operasopranen Galina Vishnevskaya, verdensdirigenten og cellisten Mstislav Rostropovich, dirigenten Jurij Temirkanov, og om “Miraklet i Perm”, skabt af den spændende græskfødte/russiske  dirigent Teodor Currentzis, hvis karriere de seneste år har taget fart i hele Europa, Japan og USA.

Rikke Helms tilbragte en hel del af sin barndom i Østgrønland, men flyttede tilbage til Danmark, hvor hun efter studentereksamen i Horsens, blev cand. mag. i russisk og dansk fra Københavns Universitet. Hun har i 5 år arbejdet som lektor ved Moskvas Statsuniversitet, og da Danmark, som det første land i Europa, ville oprette et dansk kulturinstitut i Riga med filialer i Tallinn og Vilnius, blev det Rikke Helms, der fik til opgaven. Igennem 13 år ledte hun instituttet i Riga, og blev det danske hovedvidne til begivenhederne i den dramatiske periode, hvor de baltiske lande igen løsrev sig fra Rusland og blev medlemmer af EU. De næste 10 år tilbragte hun i St. Petersborg, som direktør for Det danske Kulturinstitut i byen, og hun vil være kendt af rigtig mange, som en sprudlende og initiativrig igangsætter af utallige kulturelle initiativer med danske og russisk kunstnere, forfattere, og musikere og orkestre.

I dag kender og elsker mange hende, som en skæg, inspirerende og ekstremt Ruslandskyndig rejseleder for Akademisk Rejsebureau.

Kom og mød Rikke Helms – og benyt lejligheden til at hilse på de herlige musikere, som sidder i foreninges bestyrelse.

Saltagurker og vodka vil forefindes i baren 🙂