Søndag d. 19/11 kl. 15.00 i det nye musikhus i København.

 

PICTURES

Klaverkoncert med Pål Eide

Franghiz Ali-Zadeh: Music for piano (1989/1997)

Edvard Grieg: Folkelivsbilleder, op. 19 (1871)

Fjeldslåt

Brudefølget drager forbi

Fra Karnevalet

Lyriske stykker (1886/1891)
Sommerfugl, op. 43, nr. 1
Til foråret, op. 43, nr. 6
Klokkeklang, op. 54 nr. 6
Troldtog, op. 54, nr. 3

Rued Langgaard: Insektarium (1917)
Ørentvist – Vandregræshoppe – Oldenborre – Stankelben – Guldsmed –

Dødningeur (en bankende borrebille) – Stueflue – Tusindben – Myg

Sergej Rachmaninov: 3 Preludier (1892, 1901, 1910)
Op. 3 nr. 2, Cis-moll – op. 32 nr. 12, Gis-moll – op. 23 nr. 5, g-moll

Mit nye album “Pictures” (Danacord) blev indspillet på den store norske komponist Edvard Griegs klaver på Edvard Grieg Museum, Troldhaugen. Jeg vil gerne fremhæve Griegs betydning for den moderne musik. Grieg bruger harmonier som farver, og hans harmoniske stil har påvirket impressionisterne Debussy og Ravel, og senere også jazzmusik. Griegs musik har et stærkt direkte udtryk, og han havde en særlig evne til at udtrykke billeder og minder. Han var stærkt forbundet med den norske natur, og ville bevise folkemusikkens universelle betydning. Siden min barndom har Griegs musik haft en særlig betydning for mig, og den kan røre mig som ingen anden – på sekunder. 

Den kvindelige komponist Franghiz Alisade var årets festivalkomponist ved Rudersdal Sommerkoncerter i år. I stykket ”Music for piano”  bruger hun et lille trick for at klangen skal minde om aserbajdsjanske folkemusikinstrumenter i ”Mugam”-traditionen, med forskellige improviserede stadier inspireret af poesi, kærlighed og mystik.

Som Grieg, var den store danske komponist Rued Langgaard langt forud for sin tid. I Insektarium foregriber komponisten den moderne avantgarde med minst 50 år. Det er sandsynligvis første gang i historien at pianisten bliver bedt om å gøre noget mere, end bare at spille på klaverets tangenter, og med valget af insekter, hvoraf flere er skadedyr, signalerer Langgaard at der skjuler sig noget abnormt i musikken.

Komponisten Sergej Rachmaninov var en af tidernes største pianister, og hans klaverstykker hører til blandt de bedste og mest populære der findes.

Pål Eide, 2021

GRATIS ADGANG!!

Adressen er:

Musikhuset København
Vesterbrogade 59
1620 København V